تلفن تماس :

1817 - 026

سود پرک

سود پرک یا سود کاستیک، همان سدیم هیدروکسید گرانوله یا جامد است که کاربردهای گسترده ای دارد. پتروشیمی دانشمند فروشنده سود پرک و یکی از بزرگترین تولید کنندگان و تامین کنندگان مواد شیمیایی در سراسر کشور می باشد.

تاریخچه سدیم هیدروکسید

از لحاظ تاریخی، هیدروکسید سدیم با تیمار کربنات سدیم با هیدروکسید کلسیم در یک واکنش متاتز تولید می شد. (هیدروکسید سدیم محلول است در حالی که کربنات کلسیم حل نشده است.) در این فرآیند به سوزاندن اشاره شد. تولید جهانی در سال 2004 تقریباً 60 میلیون تن بود ، در حالی که تقاضا 51 میلیون تن بود.

سود پرک چیست

سدیم هیدروکسید جامد، نمک سدیمی و ماده فعال شیمیایی است که با نام های سود مایع، سود سوز آور، کاستیک سودا، هیدروکسید سدیم،  قلیا، سودای قلیا، هیدرات سدیم و سود کاستیک شناخته می شود و دارای فرمول شیمیایی NaOH می باشد. این ماده، یک ترکیب یونی جامد سفید است که از کاتیون های سدیم و آنیون های هیدروکسید تشکیل شده است. در واقع هیدروکسید سدیم خالص یک ماده جامد بلوری بی رنگ است که در دمای 318 درجه سانتیگراد (604 درجه فارنهایت) بدون تجزیه، و با نقطه جوش 1338 درجه سانتیگراد (2530 درجه فارنهایت) ذوب می شود. این ماده در آب بسیار محلول است و در حلال های قطبی مانند اتانول و متانول حلالیت کمتری دارد. NaOH در اتر و سایر حلال های غیر قطبی نامحلول است.

هیدروکسید سدیم جامد، ماده ای پایدار و بسیار سوزاننده و قلیایی است که در دمای محیط معمولی پروتئین ها تجزیه می شود و ممکن است باعث سوختگی شدید شیمیایی شود. این ترکیب در آب بسیار محلول است و به راحتی رطوبت و دی اکسید کربن را از هوا جذب می کند.

هیدروکسید سدیمی که در بازار موجود است، اغلب مونوهیدرات است. به عنوان یکی از ساده ترین هیدروکسیدهاست. این ماده غالباً در کنار آب خنثی و اسید کلریدریک اسیدی برای نشان دادن مقیاس pH به دانشجویان شیمی استفاده می شود.

سود پرک

جدول مشخصات فنی سود پرک

نام محصولسود پرک
فرمول شیمیایی سود پرکNaOH
درصد خلوص98 درصد
شکل ظاهریجامد سفید رنگ به شکل پرک شده
نقطه ذوب321C°
نقطه جوش385C°
جرم مولکولی 40 g/mol
چگالی2.13 g/cm³
حلالیتمحلول در آب و اتانول و متانول

ساختار سود پرک

هر اتم سدیم توسط شش اتم اکسیژن احاطه شده است، هر سه از آنیون های هیدروکسیل HO−و سه مولکول آب. اتم های هیدروژن هیدروکسیل ها در هر لایه، پیوندهای قوی با اتم های اکسیژن ایجاد می کنند. لایه های O مجاور توسط پیوندهای هیدروژنی بین مولکول های آب به هم چسبیده اند.

واکنش سود با اسید

هیدروکسید سدیم با اسیدهای پروتیک واکنش داده و آب و نمک های مربوطه را تولید می کند. به طور کلی، چنین واکنش های خنثی سازی با یک معادله یونی خالص ساده نشان داده می شوند:

این نوع واکنش با یک اسید قوی گرما آزاد می کند و از این رو گرمازا است. از چنین واکنش های اسید باز می توان برای تیتراسیون نیز استفاده کرد. با این حال، هیدروکسید سدیم به عنوان یک استاندارد اولیه استفاده نمی شود زیرا نمناک است و دی اکسید کربن را از هوا جذب می کند.

واکنش سدیم هیدروکسید با اکسید اسیدی

هیدروکسید سدیم همچنین با اکسیدهای اسیدی مانند دی اکسید گوگرد واکنش نشان می دهد. در چنین واکنش هایی غالباً گازهای اسیدی مضری مانند SO2 وH2S  تولید می شوند که در سوختن ذغال سنگ استفاده می شوند و بنابراین از انتشار آن ها در جو جلوگیری می کنند.

واکنش سود کاستیک با فلزات و اکسیدها

شیشه به آرامی با محلول های آبی سدیم در دمای محیط واکنش می دهد و سیلیکات های محلول را تشکیل می دهد. به همین دلیل، درزهای شیشه ای و درزهای در معرض هیدروکسید سدیم تمایل به “یخ زدن” دارند. فلاسک ها و راکتورهای شیمیایی شیشه ای در اثر قرار گرفتن طولانی مدت در معرض هیدروکسید سدیم داغ، (که باعث یخ زدگی شیشه نیز می شود)، آسیب می بینند. هیدروکسید سدیم در دمای اتاق به آهن حمله نمی کند، زیرا آهن خاصیت آمفوتریک ندارد (یعنی فقط در اسید حل می شود نه باز). با این وجود، در دمای بالا (به عنوان مثال بالاتر از 500 درجه سانتیگراد)، آهن می تواند به صورت گرمازا با هیدروکسید سدیم واکنش داده و اکسید آهن (III) ، فلز سدیم و گاز هیدروژن تشکیل دهد.

تولید سدیم هیدروکسید

هیدروکسید سدیم نیز از ترکیب فلز سدیم خالص با آب تولید می شود. محصولات جانبی گاز هیدروژن و گرما هستند، که اغلب منجر به شعله ور شدن می شوند و این یک نمایش عمومی از واکنش فلزات قلیایی در محیط های دانشگاهی است. با این حال، از نظر تجاری سودمند نیست، زیرا جداسازی فلز سدیم به طور معمول با کاهش یا الکترولیز ترکیبات سدیم از جمله هیدروکسید سدیم انجام می شود.

4.2/5 - (5 امتیاز)
مشاوره و درخواست همکاری

کارشناسان پتروشیمی دانشمند آماده پاسخگویی و ارائه خدمات به شما مشتریان گرامی میباشد.

تلفن تماس :
1817 - 026
ایمیل :
Info@chemical-co.com
شبکه های اجتماعی :
آنچه در این مطلب میخوانید !

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *