Table of Contents
Toggleآهک هیدراته چیست؟
آهک هیدراته نوعی کمک منعقد کننده است. سنگ آهک یکی از کاربردی ترین مواد شیمیایی مورد استفاده در گذشته بوده است. همچنین ساده ترین ترکیب شیمیایی با خاصیت قلیایی است. آهک هیدراته را با نام های آهک آبدار،آهک ترشی، آهک زنده، آهک مرده، آهک شکفته، هیدرات کلسیم و دی هیدروکسید کلسیم یا هیدروکسید کلسیم نیز می شناسند. از نظر شکل ظاهری به صورت پودر سفید رنگ یا ذرات کریستالی شش ضلعی بی رنگ است.
این منعقد کننده به دلیل خنثی بودن در واکنش با آب، اکسید نمی شود. بنابراین برای کنترل و تنظیم pH آب بسیار کارآمد است. از نظر انحلال پذیری در آب، نسبتا نامحلول است تا محلول قلیایی باpH حدود 12.4 تولید شود. در pH بالا حلالیت این ماده به شدت کاهش پیدا می کند.
اگر چه هیدروکسید کلسیم در آب بسیار محلول نمی باشد، اما به صورت یک سوسپانسیون پودر رقیق شده در آب می تواند ساخته شود. این سوسپانسیون معروف به آب لیمو یا شیر آهک است. محلول اشباع کلسیم هیدروکسید در آب، با فلزاتی مانند آلومینیوم، کربنات کلسیم (CaCO3) و دی اکسید کربن نیز واکنش می دهد. این واکنش معمولا به عنوان کربناته نامیده می شود. محلول های آبی هیدروکسید کلسیم، آهک هیدراته نام دارند. که این بازها قدرت متوسطی دارند و با اسیدها واکنش می دهند و می توانند به برخی فلزات مانند آلومینیوم حمله کنند و از فلزاتی مانند آهن و فولاد در برابر خوردگی، محافظت می کنند. به علت ارزان قیمت بودن این ماده در فرآیندهای تولیدی بسیارمورد استفاده قرار می گیرد. آهک هیدراته به طور طبیعی نیز یافت می شود، اما به ندرت به شکل معدنی خود، یعنی پرتلندیت دیده می شود. پرتلندیت در برخی از سنگ های آتشفشانی و دگرگونی وجود دارد.
انواع هیدروکسید کلسیم:
- هیدروکسید کلسیم خوراکی
- هیدروکسید کلسیم صنعتی
ساختار آهک هیدراته:
آهک هیدراته ترکیبی معدنی است که در آن کاتیون کلسیم به دو آنیون هیدروکسید از طریق پیوند هیدروژنی متصل شده است. در فرم جامد، کلسیم هیدروکسید در ساختار پلیمری قرار دارد. مکانیزم عمل آهک هیدراته جامد به گونه ای است که از طریق اتصال هیدروژن بین لایه ها عمل می کند.
سنتز آهک هیدارته:
آهک هیدراته در حضور دی اکسید کربن به حالت شیری تبدیل می شود و دلیل آن تشکیل کربنات کلسیم می باشد. هنگامی که این ماده تا دمای ۵۱۲ درجه سانتیگراد حرارت داده می شود، فشار جزئی آب در تعادل با هیدروکسید کلسیم به ۱۰۱ کیلو پاسکال معادل فشار اتمسفر طبیعی، می رسد. بنابراین هیدروکسید کلسیم را به اکسید کلسیم و آب تجزیه می کند.
روش تولید آهک هیدراته:
می توان با استفاده از ترکیب آهک زنده با آب، آهک هیدراته را تولید کرد. تولید آهک هیدراته، در نتیجه استخراج سنگ آهک فرآوری شده، می باشد. از واکنش اکسید کلسیم (آهک یا آهک هیدراته) با آب، هیدروکسید کلسیم تولید می شود. همچنین در مقیاس کوچکتر از واکنش کلرید کلسیم و هیدروکسید سدیم نیز می توان آهک هیدراته را تولید کرد. این ماده پایدار است، اما می تواند به راحتی دی اکسید کربن هوا را جذب کند و به کربنات کلسیم تبدیل شود.
به طور کلی فرآیند تولید آهک هیدراته به سه روش امکانپذیر است:
- روش سنتی تولید آهک هیدراته: در گذشته، با استفاده از سنگ و گل اجاق می ساختند و در آن آتش می افروختند. سپس سنگ هایی که پخته می شدند، به آهک زنده تبدیل می شدند. در نهایت آهک زنده با آب واکنش می داد و به شیر آهک تبدیل می گشت. آهک به صورت مایع از حفره های زیرین خارج می شود.آهک به دست آمده در طبیعت با آب ترکیب می شد و آهک هیدراته به این ترتیب تولید می گردید.
- روش ماشینی تولید آهک هیدراته: در روش ماشینی، پس از استخراج سنگ آهک از معادن، توسط ماشین های مخصوص آن ها را خرد و آسیاب می کنند، سپس آن ها را وارد کوره می کنند تا مواد کاملا پخته شوند. بعد از آن آهک های پخته از کوره جدا شده و وارد بوکنر شده تا توسط دستگاه، عمل هیدراتاسیون یا آبدار شدن روی آن ها انجام شود و پودر آهک توسط دستگاه تولید گردد.
- روش استفاده از ماسه بادی برای تولید آهک هیدراته: ماسه آهکی نیز همانند سنگ آهک پخته می شود و به آهک زنده تبدیل می شود. سپس توسط فرآیند آهک شویی، به آهک هیدراته تبدیل می شود.
کاربرد آهک هیدراته:
- در متالوژی و صنایع شیمایی برای تنظیم PH
- در صنایع کشاورزی و پرورش گل ها و گیاهان
- در راهسازی به منظور ساخت و ساز جاده و ترکیبات آسفالت
- در صنعت بتن و ساختمان برای تولید ملات آهک و خاکستر (ساروج) در سازه های بسیار قدیمی بناهای تاریخی و ساخت آجر و سیمان
- برای تولید شیشه
- صنایع فولاد، ذوب آهن و صنایع فلزی
- صنعت چرم سازی
- صنایع نفت و گاز و پتروشیمی
- به عنوان منعقد کننده در تصفیه آب و فاضلاب صنعتی و شهری
- صنعت کاغذ سازی برای تولید کاغذ کرافت و به عنوان منعقد کننده
- در آماده سازی آمونیاک و به عنوان یک اصلاح کننده pH
- در صنعت رنگ و رزین به عنوان کاتالیزور و شتاب دهنده برای تولید رزین و رنگ و پوشش ضد آب
- در صنایع غذایی از این ماده برای تولید نوشیدنی های الکلی و نوشابه ها و حذف پوسته های سلولزی ذرت، مورد استفاده است.
- در خراش دی اکسید گوگرد از گازهای حاصل از دیگ های صنعتی و نیروگاه ها مورد مصرف قرار می گیرد.
- در صنعت لاستیک سازیی به عنوان یک شتاب دهنده
- برای تولید شکر از نیشکر یا چغندر قند
- متالوژی
- برای کنترل آلودگی هوا مصرف می شود.
- تولید سفید کننده ها
- به عنوان ضد خوردگی در خطوط انتقال اسید ترکیبات پایه آب
- برای پرکردن ریشه دندان در دندان پزشکی
- به عنوان جایگزین جوش شیرین در غذاهای پختنی
- در صنایع دارویی از این ماده در تقویت مکمل های کلسیم و همچنین افزودن کلسیم به نوشیدنی های میوه ای مانند آب پرتقال و شیرخشک نوزادان و در داروهای گوارشی
- کمک به دفع دی اکسید کربن از اتمسفر کنترل
- موثر در جذب آلاینده های اسیدی از دود و بخارات صنعتی
- در صنعت معدن برای شناور کردن بعضی از سنگ های معدن مانند مس، سرب و روی
- برای شستشوی طلا به روش سیانید و کاهش درجه سختی کربنات موجود در آب
ایمنی و عوارض آهک هیدراته:
آهک هیدراته در غلظت های کم سمی نیست. با این وجود، در غلظت های بالاتر تماس آن با چشم، پوست، استنشاق یا بلع محلول آبی کلسیم هیدروکسید می تواند موجب کوری، سوزش شدید پوست، سوختگی های شیمیایی یا آسیب ریوی گردد.
بلع آهک هیدراته گرید صنعتی به درمان فوری نیازمند است. هنگام کار با این ترکیب شیمیایی دست های خود را با آب بشوئید. لازم است بدانید که پودر خشک آهک هیدراته در هنگام اصطحکاک و مخلوط کردن توانایی تولید بارهای الکتریسته استاتیک را داراست. موقع کارکردن با این ماده شیمیایی از خوردن و آشامیدن در محیط آزمایش برای جلوگیری از مسمومیت خودداری کنید. این ترکیب شیمیایی را در محیط خنک با سیستم تهویه مناسب نگهداری کنید و از قرار دادن آن در مجاورت حرارت و منابع احتراق پذیر یا شعله های باز خودداری نموده و ظروف آن را مهر و موم کنید.
لیست قیمت آهک هیدراته:
ردیف | نام محصول | قیمت |
1 | قیمت هیدروکسید کلسیم خوراکی | تماس بگیرید |
2 | قیمت کلسیم هیدروکسید صنعتی | تماس بگیرید |