تلفن تماس :

1817 - 026

انواع استات

3.8/5 - (5 امتیاز)

استات چیست؟

استات یا اتانوات، ماده ای است که می توان آن را از استیک اسید تهیه کرد. این ماده شامل سه ماده نمک، استر و آنیون موجود در محلول می باشد. استات نمکی است که از ترکیب اسید استیک با باز تشکیل می شود. “استات” همچنین پایه یا یون مزدوج را توصیف می کند که به طور معمول در محلول آبی یافت می شود. این ترکیب دارای فرمول شیمیایی C₂H₃O⁻ می باشد. عمده کاربرد استات ها در تولید پلیمر می باشد.

تاریخچه استات:

استات سلولز برای اولین بار در سال 1865 در دوران جنگ جهانی اول، توسط شوتزنبرگر و طی یک فرآیند تولید توسط کراس و بوان در سال 1894 تهیه شد.

 

انواع استات ها:

اگر به طور کلی به دسته بندی استات ها دقت کنیم، می بینیم که دو دسته هستند:

  • نمک استات: نمک استات نوعی یون حاصل از خنثی سازی اسید توسط باز می باشد، که در آن هر مولکول با بار مثبت با یک مولکول بار منفی در تعادل قرار می گیرد.
  • استر استات: استراستات توسط واکنش اسیدها با مولکول‌های هیدروکسیل دار مانند الکل ها ایجاد می‌شوند.

تفاوت تری استات و دی استات در چیست؟

تری استات و دی استات با رایج ترین استات در دسترس هستند. به فیبر دی استات رسماً استات گفته می شود در حالی که به تری استات سلولز تری استات گفته می شود. الیاف استات زود خشک می شوند، همچنین در برابر چین و چروک مقاوم و نرم هستند.

تری استات چیست؟

بیش از 92٪ فیبر مصنوعی از سلولز استیل ساخته شده است. خاصیت ارتجاعی خوبی دارد و در برابر چین و چروک، کپک و حشرات مقاوم است. به راحتی شسته و خشک می شود، اغلب برای پارچه های بافتنی استفاده می شود. تری استات ها کاربردهای گسترده ای دارند. مثلا الیاف تری استات معمولا یک دسته و در پارچه های بزرگ و حساس استفاده می شوند. نخ های رشته ای به عنوان الیاف ابریشم درخشندگی و لمس دارند. علاوه بر این، آن ها دارای گستره ی رنگی بسیار خوبی هستند.

استات سلولز:

دی استات سلولز، که گاهی اوقات به سادگی دی استات نیز نامیده می شود، یک پلیمر مصنوعی است که از سلولز با اسید استیک ساخته می شود. این ماده از دو گروه عملکردی استیل در هر واحد مولکول سلولز D-anhydroglucopyranose تشکیل شده است. که اولین بار در ایالات متحده توسعه یافت. کاربردهای این ماده در صنعت گسترده است به گونه ای که از نظر صنعتی، اسید استیک در تهیه استات های فلزی استفاده می شود، که در برخی از فرآیندهای چاپ کاربرد دارد. وینیل استات در تولید پلاستیک استفاده می شود. استات سلولز در ساخت فیلم های عکاسی و منسوجات و استرهای آلی فرار (مانند استات اتیل و بوتیل استفاده می شود. دی استات جرم مولی متغیری دارد.

کاربردهای استات:

از اتیل استات به عنوان یک حلال در بسیاری از کاربردها مانند رنگ، چاپ، لاک و آزمایشگاه استفاده می شود. همچنین از آن به عنوان حلال در آبکاری استفاده می شود. یکی دیگر از استات های رایج صنعتی، استات سلولز است که یکی از اولین الیاف مصنوعی است.

آیا استون استات را حل می کند؟

استات سلولز در استون بسیار محلول است اما سلولز در استون محلول نیست.

طرز تهیه استات ها:

با استفاده از آب مقطر و مقداری پودر استات سدیم و اسید استیک به محلول یه ترکیب شیمیایی داریم که برای تنظیم pH آن از محلول های اسیدی HCl یا محلول قلیایی NaOH استفاده می شود.

آیا استات برای انسان مضر است؟

اتیل استات بسیار قابل اشتعال است، همچنین هنگام بلع یا استنشاق سمی است و در صورت تماس مکرر یا طولانی مدت این ماده شیمیایی می تواند به اندام های داخلی آسیب جدی برساند. اتیل استات همچنین در صورت تماس با چشم یا پوست می تواند باعث تحریک شود.

متیل استات:

متیل استات، همچنین به عنوان MeOAc، اسید استیک متیل استر یا متیل اتانوات شناخته می شود. این ماده یک استر کربوکسیلات با فرمول CH₃COOCH₃ است. این مایع قابل اشتعال است و بوی مطبوعی دارد که یادآور برخی چسب ها و پاک کننده های لاک ناخن است. متیل استات می تواند هنگام تنفس و عبور از روی پوست بر روی شما تأثیر بگذارد. تماس آن با چشم، باعث آسیب احتمالی دائمی و تحریک و سوختن چشم می شود. متیل استات می تواند پوست را تحریک کرده و باعث خارش، قرمزی، بیماری های پوستی، خشک شدن و ترک خوردن شود. تنفس متیل استات می تواند بینی و گلو را تحریک کند. آیا متیل استات همان استون است؟ متیل استات از نقطه اشتعال بالاتری نسبت به استون برخوردار است و همچنین خواص آبگریز را ارائه می دهد.

اتیل استات:

اتیل استات یک ترکیب آلی با فرمول C4H8O می باشد که این مایع بی رنگ دارای بوی شیرین و مشخصی است و در چسب ها، پاک کننده های لاک ناخن و در فرآیند کافئین سازی استفاده می شود. این ترکیب محلول در آب کاربردهای گسترده ای دارد و در واقع اتیل استات یک حلال پرکاربرد است، به ویژه برای رنگ ها، لاک ها، مخلوط های تمیز کننده و عطرها. در آزمایشگاه، اتیل استات یک حلال رایج برای کروماتوگرافی ستونی و لایه نازک است.

سدیم استات:

استات سدیم، NaCH₃COO، که به اختصار NaOAc نیز گفته می شود، نمک سدیم اسید استیک است. این نمک دلپذیر بی رنگ کاربردهای گسترده ای دارد. سدیم استات یک نمک سدیم آلی است. حاوی استات است. استات سدیم از نظر شیمیایی CH3COONa، به صورت پودری رطوبت ساز و بسیار محلول در آب تعیین می شود. استات سدیم می تواند به عنوان مواد افزودنی در مواد غذایی، صنایع، تولید بتن، پد های حرارتی و در محلول های بافر استفاده شود. استات سدیم از چه ساخته شده است؟ این ماده گاهی در یک آزمایش آزمایشگاهی با واکنش اسید استیک، معمولاً در محلول 5-8٪ معروف به سرکه، با کربنات سدیم (جوش شیرین)، بی کربنات سدیم (جوش شیرین)، یا هیدروکسید سدیم تولید می شود. هر یک از این واکنش ها باعث تولید استات سدیم و آب می گردد. هنگام افزودن استات سدیم به آب، چه اتفاقی می افتد؟ استات سدیم در آب جدا شده و به یون های سدیم و استات تبدیل می شود. یون های سدیم واکنش بسیار کمی با یون های هیدروکسید دارند در حالی که یون های استات با یون های هیدروژن ترکیب می شوند و اسید استیک تولید می کنند.

کلسیم استات:

استات کلسیم یک ترکیب شیمیایی است که نمک کلسیم اسید استیک است. فرمول آن  Ca(C₂H₃O₂) می باشد. نام استاندارد آن استات کلسیم است، در حالی که اتانوات کلسیم نام سیستماتیک آن می باشد. نام قدیمی استات، آهک است. فرم بی آب آن، بسیار رطوبت ساز است. بنابراین مونوهیدرات فرم رایج آن می باشد. اگر این ترکیب را از نظر حلالیت بررسی کنیم، می بینیم که در آب محلول است و در متانول و هیدرازین کمی محلول است. همچنین در استون، اتانول و بنزن محلول می باشد.

اتیلن وینیل استات:

اتیلن وینیل استات، همچنین به عنوان پلی شناخته می شود، کوپلیمر اتیلن و وینیل استات است. درصد وزنی وینیل استات معمولاً از 10 تا 40 درصد متغیر است و باقیمانده آن اتیلن است. از وینیل استات برای ساخت سایر مواد شیمیایی صنعتی استفاده می شود. این مواد شیمیایی عمدتا برای ساخت چسب برای صنایع بسته بندی و ساختمان استفاده می شود. همچنین از آن ها برای ساختن رنگ، منسوجات و کاغذ استفاده می شود. وینیل استات همچنین به عنوان پوشش در فیلم های پلاستیکی بسته بندی مواد غذایی و به عنوان اصلاح کننده نشاسته مواد غذایی استفاده می شود. 

مشاوره و درخواست همکاری

کارشناسان پتروشیمی دانشمند آماده پاسخگویی و ارائه خدمات به شما مشتریان گرامی میباشد.

تلفن تماس :
1817 - 026
ایمیل :
Info@chemical-co.com
شبکه های اجتماعی :
آنچه در این مطلب میخوانید !

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *